Sve o službeniku za javne nabavke

saznajte odgovore na sva pitanja u vezi sa obukom, ispitom, materijalima i još mnogo toga

Licenca može promeniti moj život?

Kako licenca Službenika za javne nabavke može promeniti moj život? 

Službenik za javne nabavke je u Srbiji profesija koja je u usponu. Iz razloga što veliki značaj javnih nabavki na društvo povlači još veći značaj lica koja obavljaju poslove javnih nabavki.

Dakle, ukoliko ste nezaposleni i tražite posao, licenca službenika za javne nabavke otvara vam nove mogućnosti u pogledu radnog angažovanja, na obe strane, kod naručioca ili kod ponuđača.

Kod naručioca (u javnom sektoru) usled njihovih zakonskih obaveza u pogledu službenika za javne nabavke. Naime, naručioci imaju zakonsku obavezu da imaju najmanje jednog službenika za javne nabavke ukoliko je ukupna planirana vrednost nabavki na godišnjem nivou veća od 25 miliona dinara. Isto tako, kada su u pitanju pojedinačne javne nabavke procenjenje vrednosti iznad 15 miliona dinara, u komisiju za javnu nabavku mora biti imenovan jedan član koji je službenik za javne nabavke. Zakon dalje propisuje da naručilac može angažovati za konkretnu nabavku lice koje nije zaposleno kod njega, ukoliko nema zaposlenog sa odgovarajućim stručnim obrazovanjem. Dakle u komisijama za javne nabavke se mogu imenovati sluzbenici za javne nabavke koji ne moraju biti zaposleni u organizaciji, vec prakticno iznajmljeni.

S druge strane, mogućnost vašeg zaposlenja povećava se kod ponuđača, na strani privrede, jer sticanjem licence službenika za javne nabavke možete dobiti prioritet u zaposlenju, budući da ste profesionalniji u odnosu na ostale kandidate, upravo zahvaljujući licenci za službenika za javne nabavke.

Iako se ona retko kada postavlja kao uslov za rad u privatnom sektoru, budući da ponuđači nemaju zakonsku obavezu da to zahtevaju kao naručiovci u navedenim slučajevima, status službenika za javne nabavke može vam pomoći u pronalasku zaposlenja usled razvoja svesti kod ponuđača da je danas postupak javne nabavke pravnoformalno uređen i da uspeh na tenderu ne znači samo dati najpovoljniju ponudu i najnižu cenu, već da uspeh na tenderu podrazumeva i pripremu svih delova ponude na način da ona bude prihvatljiva u stručnoj oceni ponuda i da ne bude odbijena. Takođe, službenik za javne nabavke zna koja su prava ponuđača u postupku javne nabavke, kao i kako se za njih izboriti. Usled toga on može uočiti propuste naručioca i na njih ukazati, čime se umanjuju mogućnosti za nepravilnostima u postupcima javnih nabavki.

Isto tako, ukoliko ste nezadovoljni trenutnim poslom ili želite da promenite struku, možete postati službenik za javne nabavke i na taj način se prekvaifikovati.

Na posletku, značajno je istaći da po slovu zakona odgovornost za zakonitost postupka u javnim nabavkama snose članovi komisije za javnu nabavku, te ukoliko vas često imenuju za člana komisije za javnu nabavku, ne oslanjajte se na znanje drugih članova komisije, već se obrazujte, jer neznanje vas ne oslobadja odgovornosti.

Poručite zakon o javnim nabavkama

Zakon o javnim nabavkama

990.00 rsd
Besplatna dostava!

Poručite komplet za polaganje ispita sjn

Komplet za polaganje ispita za službenika za javne nabavke

4,900.00rsd
Besplatna dostava!

Poručite javne nabavke za početnike II izdanje

Javne nabavke za početnike II izdanje

3,990.00rsd
Besplatna dostava!

Poručite publikaciju Planiranje jn

Planiranje javnih nabavki izmedju dva zakona 2020

1,990.00 rsd
Besplatna dostava!

Poručite zbirku vežbi!

Zbirka vežbi za SJN

3.990,00 rsd | Besplatna dostava!

Pretraga